Op deze website gebruiken we cookies, door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

Eerlijke handel

Naast materialen zijn de sociale omstandigheden, de manier waarop handel wordt bedreven in de keten, van belang om te kunnen spreken van een duurzame mode.

Wanneer is er sprake van eerlijke handel?

Een spotgoedkoop kledingmerk

Een t-shirt van €4,- eerlijk? Als je nagaat dat er in het hele productieproces van jouw kledingstuk zo’n 20 verschillende mensen hieraan hebben moeten verdienen, dan begrijp dat iemand in dit proces de rekening betaal voor jouw goedkope kledingstuk.

Een relatief duur kledingmerk

Garandeert een duur kledingstuk dan eerlijke werkomstandigheden en lonen? Nee, niet per definitie. Uiteindelijk vormen de loonkosten voor het naaien van een kledingstuk meestal minder dan vijf procent van wat een kledingstuk in de winkel kost.

Kleding geproduceerd in Lageloonlanden

Is een kledingstuk geproduceerd in een van de Lageloonlanden altijd in slechte omstandigheden gemaakt? Ook dit is niet per se waar. Het is niet te zien aan de kleding zelf. Om zeker te weten of de omstandigheden goed zijn moet je als consument kritisch kijken. Je kunt bij het merk zelf opvragen of het fairtrade geproduceerd is. Sommige merken verstrekken ook informatie op het label of hebben een track ent race systeem zodat jij kan zien wie, wat en waar je kleding is gemaakt.