Op deze website gebruiken we cookies, door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

GRAND FINALE Green Capital Fashion

GRAND FINALE GREEN CAPITAL FASHION IN DE BASTEI

Na een vol jaar loopt Green Capital Fashion nu echt ten einde. Dat doen we niet ongemerkt, we sluiten het jaar af met een spetterende eindexpositie in de Bastei van 14 december 2018 t/m 6 januari 2019. Verschillende ontwerpers, scholen en kunstenaars geven hun blik op duurzame mode.

De expositie is het sluitstuk van Green Capital Fashion dat Anita Waltman een jaar lang organiseerde. Een van de uitgangspunten was de vraag hoe het er in Nijmegen voor staat binnen de mode- en textielindustrie. Een symposium, educatieve projecten over duurzame mode op scholen, exposities in de stad, een Sustainable Fashionweek en een tweedehands kleding Swapweek (Schoone Kleedjes) hebben het onderwerp in Nijmegen op de kaart gezet en de stand van zaken onder de loep genomen. In de laatste weken van 2018 en de eerste van 2019 komen de verschillende ervaringen en visies bij elkaar in een eindexpositie in de Bastei.

De expositie

Tijdens de Green Capital Fashion eindexpositie tref je een enorme diversiteit aan makers. Allemaal hebben ze op eigen creatieve wijze een bijdrage geleverd aan het denken over duurzame fashion. Bijvoorbeeld scholen. Hoe kijken jongeren naar duurzaamheid en mode? Een aantal creaties zijn te zien in de Bastei. Ook tonen we de duurzame kleding van boswachters en hun verhaal erachter.

Binnen dezelfde expositie tref je het werk van ontwerpers Sophie Roumans en Charlotte van Alem. Sophie Roumans is modeontwerper en founder van het mannenlabel Roumans. Duurzaamheid moet hier de norm zijn en goed vakmanschap is vanzelfsprekend. Het is een label waar seizoenen geen rol spelen en een maatschappelijk vraagstuk het uitgangspunt is.

Charlotte van Alem neemt de toeschouwer mee in haar pionierswerk waarbij ze een materiaalonderzoek deed met kwallen. Kunnen we in de toekomst laarsjes van kwallenhuid dragen?

Dan is er ook nog een belevingskunstwerk. Elky Rosa Gerritsen creƫert een labyrint van 5000 stropdassen die ze eerder gebruikte in een theaterstuk. Een installatie die onze constante zoektocht naar identiteit in een vloeibare samenleving representeert. Ze nodigt bezoekers uit om van buiten naar binnen te gaan.

Kloosterkino is ook weer onderdeel van de eindexpo met een animatiefilm die het onderwerp weer een hele speciale manier belicht.

Kerstvakantie workshops

Voor Green Capital Fashion is een speciaal educatie- en ontwerpprogramma ontwikkeld voor scholen. Er wordt verteld over de grondstoffen van onze aarde die gebruikt worden in kleding. Wat is duurzaam en wat niet? We vertellen iets over eerlijke handel in kleding. Na deze informatie mag je zelf aan de slag in het ontwerpprogramma! Je kunt kleding of accessoires maken van natuurlijke of duurzame materialen, maar ook van afval. Speciaal voor de Bastei maakten we een programma op maat. Kom je ook?

Data:27, 28 december 2018 en 2, 3 januari 2019

Feestelijke opening

De expositie openen we op vrijdag 14 decemberom 16:00. Laat je onderdompelen door duurzame creaties en visies van verschillende makers. Laat je raken door de dansperformance van Shura Glasmacher en vergaap je aan de bodypaint van Mirella Loeffen. Kortom: een ideale middag om je te laten inspireren en met elkaar in gesprek te gaan.

Praktische informatie

Wat:Expositie: Grand Finale Green Capital Fashion

Wanneer:14 december 2018 t/m 6 januari 2019

Opening:vrijdag 14 december, 16:00 – 18:00

Waar:de Bastei, Waalkade 83

Openingstijden reguliere expo: 10:00 – 17:00

Toegang met museumjaarkaart is gratis.