Op deze website gebruiken we cookies, door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

SCHOONE KLEEDJES

De beste manier van recyclen is natuurlijk 1 op 1 ruilen of tweedehands kleding kopen. Daarom organiseren we het project Schoone Kleedjes om kleding te ruilen.

DE SWAPWEEK BEGINT BIJNA! MET ALS KLAPPER OP 26 MEI VAN 13-16 UUR DE SCHOONE KLEEDJES RUILMARKT OP HET CINEMARIENBURGPLEIN!

We vragen zoveel mogelijk culturele partners om mee te doen aan dit project en te fungeren als ruil/inlever locatie voor de grootste kleding SWAPWEEK ever! Angela Vissers organiseert deze SWAPWEEK. Heb je je nog niet opgegeven stuur dan een mail naar info@greencapitalfashion.nl

Daarnaast organiseert Angela Vissers diverse kleine ruilmarkten in de stad met als grote finale tijdens de Sustainable Fashion Week de grote kleding ruilmarkt op het Cinemarienburgplein op 26 mei van 13 – 16 uur.

 

Kledingruillocaties in de Sustainable Fashion Week:

 • Stadnomaden – zondag 20 t/m 27 mei van 12 t/m 17 uur.
 • Paraplufabrieken – dinsdag 22 mei t/m vrijdag 25 mei 12 t/m 17 uur. Op vrijdag t/m 21 uur
 • Vandebron woensdag 23 mei t.m vrijdag 25 mei 10.30 uur t/m 17 uur
 • Thiemeloods vrijdag 25 mei t/m zaterdag 26 mei 12 uur t/m 18 uur
 • Kledingruil Kleine Wiel zondag 27 mei 12 uur t/m 16 uur
 • Guesthouse Vertoef donderdag 24 mei 19.30 uur t/m 22 uur
 • Bij Wunderkammer staat een kledingrek buiten van 22-27 mei om kleding te ruilen.

Mocht ruilhandel niet lukken in je omgeving dan kun je kleding inleveren op diverse locaties. Voor ruil en inlever locaties mail angelav85@hotmail.com

 

Wist je dat:

 • Van alle kleding in jouw kast, je 1 op de 3 stukken nooit draagt?
 • Wij samen ontzettend veel kleding weggooien in Nederland. Jaarlijks zo’n 124 miljoen kilo!!!
 • Door kleding vroegtijdig weg te gooien en te vervangen verspillen consumenten wereldwijd jaarlijks een bedrag van 460 miljard dollar.
 • Wij nu gemiddeld 60% meer kleding kopen dan vroeger, en we doen er half zo lang mee.
 • De kledingsector jaarlijks 93 miljard kubieke meter water verbruikt.

Kleding moet op een andere manier worden ontworpen en moet langer worden gedragen. Bovendien moet de sector streven naar een maximale recyclage. Dat staat in een rapport van de Ellen MacArthur Foundation. Alleen op die manier kan volgens de auteurs worden vermeden dat de wereldwijde modesector tegen het midden van deze eeuw een kwart van de jaarlijkse emissies koolstofdioxide zal opeisen.

De beste manier van recyclen is natuurlijk 1 op 1 ruilen of tweedehands kleding kopen. Maar tweedehands kleding heeft bij veel mensen nog een stoffig imago. Men vindt het vies, of het is armoedig als je geen nieuw kunt betalen, zelfs status verlies, imago verlies (identiteit). Maar niets is minder waar. Het is niet vies het is altijd schoon en gewassen als je ergens een tweedehands kledingstuk koopt. Het is ook niet armoedig want tenslotte kan niemand zien of je een kledingstuk nieuw of tweedehands hebt gekocht. Het is zelfs hip om duurzaam om te gaan met onze wereld en dit te tonen door ook af en toe eens tweedehands kleding aan te schaffen.

Drie masterstudenten van de Radboud universiteit deden een onderzoek naar tweedehands kleding en identiteit voor ons. Daarover later meer.

Nu willen we alle Nijmegenaren bewust maken van de voordelen van tweedehands kleding en het negatieve imago ervan verwijderen…

We willen ook zoveel mogelijk scholen betrekken bij dit programma en een levende ruilhandel starten op de scholen zelf. Ruilen via een publieke veiling en/of anoniem vanuit een stille ruilplek.. alles kan, wij komen graag langs om het project te bespreken. Voor aanmelding mail met info@greencapitalfashion.nl

Monique in de Bosch van StudioByMo is ook geraakt door dit duurzame concept en heeft een project met weervrouw Margot Ribberink. Margot gaat een half jaar lang bij omroep MAX en TV Gelderland het weer presenteren gekleed in tweedehands kleding. Zie hier een filmpje waar Margot wordt gestyled door Monique in een winkel in Nijmegen waar ze tweedehands kleding verkopen.