Prof. dr. Anneke Smelik is hoogleraar visuele cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Jarenlang deed ze onderzoek naar film en media in relatie tot identiteit en het menselijk lichaam. De afgelopen jaren richtten haar onderwijs en onderzoek zich op mode. Het is een rijk en relatief onontgonnen vakgebied waar ruimte is voor theorievorming. Nodig om kritisch te kunnen reflecteren op de mode-industrie. Hoe werkt deze industrie? En hoe verhouden wij ons hiertoe?
Aan de hand van verschillende voorbeelden zal prof. Smelik ons een breder perspectief tonen op duurzaamheid in de mode-industrie. Ze geeft ons inzicht in misschien wel het grootste kapitalistische systeem dat er is. Een industrie die draait om consumeren, verandering en snelheid. Een productieketen die van 14 maanden terug is geschroefd naar 6 tot 4 weken. Een wereld waar overproductie de norm is en kleding makkelijk wordt weggegooid.
Prof. Anneke Smelik nodigt ons uit om na te denken over wat duurzame mode in zou moeten houden. Duurzame mode is nu nog versnipperd, en vaak gericht op verschillende onderdelen van het productieproces, zoals duurzame materialen. Maar dit verandert niet het kapitalistische systeem dat de mode-industrie zo enorm belastend maakt voor de aarde en de arbeiders die dit moeten maken. Hoe kan het anders? Hoe kunnen we een halt roepen aan de flitsmode en ruimte maken voor slowfashion? Waar moeten we dan beginnen? En hoe kunnen we die sterke verleiding weerstaan om altijd maar iets nieuws te willen?