Op deze website gebruiken we cookies, door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

Charlotte van Alem

Charlotte van Alem studeerde Product Design aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU). Haar aandacht ging al snel uit naar materiaalonderzoek. Tijdens haar stage bij het Atelier fur Papierrestaurierung Dirk Ferlmann in Keulen kreeg ze alle ruimte om deze fascinatie uit te diepen. Ze experimenteerde met verschillende materialen bij het restaureren van perkament. Historische, pure materialen herstelde ze met moderne inzichten. Hoe kun je dit goed doen zonder dat je het culturele erfgoed aantast en de wereld uitput?

Dit vraagstuk liet haar niet meer los en ze besloot dat haar afstudeerwerk een materiaalonderzoek moest zijn; gevoed door een fascinatie voor conservatisme en toenemende schaarste aan grondstoffen. Tijdens een workshop met paddestoelen dacht ze aan kwallen; het dier dat we in Europa vooral zien als een probleem. Ze spoelen aan en moeten worden verwijderd zodat de toerist er vooral geen last van heeft. De kwal ligt letterlijk voor het oprapen. Hoe kunnen we deze grondstof omzetten naar een materiaal dat we kunnen toepassen?

Charlotte raapte de kwallen op. Tijdens het symposium neemt Charlotte ons mee in haar pionierswerk. Het proces van dode kwal op het strand naar werkbaar materiaal maakt ze inzichtelijk. Je kunt het materiaal zien en voelen. In samenwerking met Liesel Zwart van de Shoe Academy toont Charlotte de eerste toepassingen met het materiaal. Kunnen wij in de toekomst laarsjes van kwallenhuid dragen? Is dit materiaal bruikbaar op grotere schaal en voor grotere objecten?