Op deze website gebruiken we cookies, door deze site te gebruiken ga je hiermee akkoord.

Tweedehands kleding

Wist je dat:

  • Van alle kleding in jouw kast, je 1 op de 3 stukken nooit draagt?
  • Wij samen ontzettend veel kleding weggooien in Nederland. Jaarlijks zo’n 124 miljoen kilo!!!
  • Door kleding vroegtijdig weg te gooien en te vervangen verspillen consumenten wereldwijd jaarlijks een bedrag van 460 miljard dollar.
  • Wij nu gemiddeld 60% meer kleding kopen dan vroeger, en we doen er half zo lang mee.
  • De kledingsector jaarlijks 93 miljard kubieke meter water verbruikt.

Kleding moet op een andere manier worden ontworpen en moet langer worden gedragen. Bovendien moet de sector streven naar een maximale recyclage. Dat staat in een rapport van de Ellen MacArthur Foundation. Alleen op die manier kan volgens de auteurs worden vermeden dat de wereldwijde modesector tegen het midden van deze eeuw een kwart van de jaarlijkse emissies koolstofdioxide zal opeisen.

De beste manier van recyclen is natuurlijk 1 op 1 ruilen of tweedehands kleding kopen. Maar tweedehands kleding heeft bij veel mensen nog een stoffig imago. Men vindt het vies, of het is armoedig als je geen nieuw kunt betalen, zelfs status verlies, imago verlies (identiteit). Maar niets is minder waar. Het is niet vies het is altijd schoon en gewassen als je ergens een tweedehands kledingstuk koopt. Het is ook niet armoedig want tenslotte kan niemand zien of je een kledingstuk nieuw of tweedehands hebt gekocht. Het is zelfs hip om duurzaam om te gaan met onze wereld en dit te tonen door ook af en toe eens tweedehands kleding aan te schaffen.

Nu willen we alle Nijmegenaren bewust maken van de voordelen van tweedehands kleding en het negatieve imago ervan verwijderen… Drie masterstudenten van de Radboud universiteit deden een onderzoek naar tweedehands kleding en identiteit voor ons. Daarover later meer in de pagina SCHOONE KLEEDJES.

We willen ook zoveel mogelijk scholen betrekken bij dit programma en een levende ruilhandel starten. We zetten een SWAP WEEK op tijdens het SCHOONE KLEEDJES project